Nasveti

Pravilno delovanje in uporaba momentnih ključev

Eno od številnih orodij, potrebnih v delavnici, je momentni ključ, ki omogoča zategovanje vijakov in matic z določeno silo. Vendar pa vsi ne vedo, kako pravilno kalibrirati, uporabljati in vzdrževati ključ.

Pri nakupu v naglici ali celo po internetu nimamo vedno časa in možnosti, da bi od prodajalca dobili vse odgovore na svoja vprašanja. Pomanjkanje ustreznega znanja o tako specifičnih ključih, kot so momentni ključi, lahko povzroči njihovo poškodbo ali celo popolno uničenje. Pri zategovanju vijačnih zvez uporabljamo lastne izkušnje in intuicijo, kar pogosto privede do prezategovanja in poškodbe sornika. Vredno se je seznaniti z nekaj pravili za uporabo, vzdrževanje in kalibracijo momentnih ključev.

Certifikat o kalibraciji

Pri nakupu momentnega ključa je treba posebno pozornost nameniti kalibracijskemu certifikatu ali morebiti certifikatu o skladnosti s standardom  ISO  6789 (zadnja verzija iz leta 2017). Vsak proizvajalec momentnih ključev je dolžan izdati certifikat ali potrdilo o skladnosti. Zaprosimo lahko tudi za potrdilo o kalibraciji akreditiranega laboratorija, tj. akreditacijo poljskega centra za akreditacijo ( PCA ). Dodatna kalibracija s PCAza proizvajalca vedno zahteva dodatne finančne stroške, uporabnikom pa daje zagotovilo, da izdelek izpolnjuje vse zahteve standarda in ga lahko varno uporabljamo. Momentnega ključa, ki nima certifikata, certifikata o skladnosti s standardom ali certifikata o kalibraciji, ne kupujte.

Merilno območje ključa

Veljavni standard ISO strogo določa kalibracijo mehanskih ključev v območju od 20 do 100 %. In tako: ključ do 100 Nm naj začne meritev ne manj kot od 20 Nm, ključ do 400 Nm ne manj kot od 80 Nm, do 1000 Nm pa naj začne meritev ne nižje od 200 Nm, itd. Elektronski ključi morajo biti kalibrirani v območju od 10 do 100 %, to je na primer 10-100 Nm, 40-400 Nm, 100-1000 Nm itd. Merilno območje momentnega ključa mora biti vedno v skladu z s smernicami standarda. Vedno morate biti pozorni na to, ali proizvajalec upošteva navedene standarde.

 

Odvijanje mehanizma mehanskega momentnega ključa

Po uporabi mehanskega momentnega ključa je treba njegov mehanizem vedno popustiti. Če tega ne storite po vsaki uporabi ključa, je eden najpogostejših vzrokov za poškodbe orodja. Vzmet mehanizma odpove, kar vodi do izgube natančnosti ključa. Ključa nikoli ne smemo pustiti z nastavljeno vrednostjo navora, saj večkratno ponavljanje postopka povzroči nezmožnost popravljanja merilne napake, ki nastane med postopkom kalibracije.

Razrahljanje povezav z momentnim ključem

Ena najpogostejših napak je uporaba momentnih ključev ne samo za zategovanje, ampak tudi za njihovo popuščanje. Če ključ deluje tudi v nasprotni smeri urinega kazalca, je treba pri popuščanju povezave nastaviti največjo vrednost navora na ključu. Na ključ ne smete uporabiti močnejše sile navora, če odvijanje po dosegu največje vrednosti navora ni mogoče. Obsežna uporaba momentnih ključev za sprostitev povezav povzroči nepopravljivo okvaro mehanizma. Da preprečite resne poškodbe orodja, ne pozabite vedno pravilno uporabljati momentnega ključa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja